Poradnia dietetyczna
mgr Agnieszka Curyło.
dietetyk kliniczny i psychodietetyk
Studia licencjackie ukończyła w Wyższej Szkole Medycznej we Wrocławiu, natomiast studia magisterskie w Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Kwalifikację z zakresu psychodietetyki uzupełniła na studiach podyplomowych w WSKZ. Swoją wiedzę nieustannie poszerza licznymi kursami oraz szkoleniami m.in.: „Kobieta i hormony”, „Diety roślinne”, „Żywienie i suplementacja w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego”, „Psychologia w dietetyce”, „Dietoterapia chorób cywilizacyjnych i zaburzeń hormonalnych”, „Choroba Hashimoto, a otyłość”, „Nutrigenetyka w gabinecie dietetyka, czyli jak wykorzystać najnowsze osiągnięcia naukowe w praktyce”, „Dieta przeciwzapalna w PCOS i insulinooporności”, „Celiakia a Hashimoto – fakty i mity na temat diety bezglutenowej”. Oprócz tego ukończyła również szkolenie z zakresu dietetyki bariatrycznej.
Specjalizuje się w dietetyce klinicznej m.in. w takich chorobach jak:
- nadczynność i niedoczynność tarczycy, Hashimoto
- choroby przewodu pokarmowego takie jak: refluks, choroba wrzodowa, IBS, SIBO,
- w chorobach wątroby
- nietolerancjach pokarmowych, celiakii
- nadciśnieniu tętniczym
- chorobach układu sercowo – naczyniowego
- cukrzycy
- niedożywieniu
- nowotworach
- niedokrwistości
Oraz wiele innych.
Odpowiednie odżywianie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji fizycznej. Wyzwanie polegające na osiągnięciu i utrzymaniu zdrowej wagi często wymaga odpowiedniego podejścia i profesjonalnej pomocy, dlatego też do każdego pacjenta podchodzę zawsze indywidualnie, każdy program dietetyczny tworzę od podstaw w zależności od potrzeb, jednostki chorobowej oraz preferencji pacjenta.
Dzięki pracy z pacjentami borykającymi się z różnymi jednostkami chorobowymi, a także poszerzanie swojej wiedzy uzyskała bezcenne doświadczenie. Zawsze dostosowuje się do wymagań mswoich pacjentów.
Empatia, wyrozumiałość i wsparcie to trzy nieodłączne elementy pracy, na które pacjenci mogą zawsze liczyć. Bo przede wszystkim liczy się człowiek.
Dietetyk kliniczny to osoba, która posiada szeroką wiedzę na temat zależności między układem pokarmowym a ogólnym stanem zdrowia. Skierowanie na wizytę do dietetyka klinicznego może nastąpić po konsultacji z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.
Podczas pierwszej wizyty dietetyk kliniczny przeprowadzi dokładny wywiad, aby poznać stan zdrowia pacjenta, jego nawyki żywieniowe oraz ewentualne dolegliwości. Na podstawie zebranych informacji dietetyk będzie mógł postawić wstępną diagnozę i zaproponować spersonalizowany plan żywieniowy.
Przed pierwszą wizytą proszę wypełnić ankietę
Ankieta do pobrania
Rejestracja i informacja 519 448 916