Orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych jest niezbędnym dokumentem dla osób przyjętych do pracy m.in.: w barze, restauracji czy kawiarni.
Orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych jest niezbędnym dokumentem dla osób przyjętych do pracy m.in.: w barze, restauracji czy kawiarni.
Badanie to przeprowadza się u osób podejmujących lub wykonujących prace, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby, jak również u osób uczących się, które wykonują prace, przy których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia. Badania te wykonywane są więc u osób, które pracują na stanowiskach związanych z wytwarzaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem nieopakowanej żywności i wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz leków doustnych. Niezbędne są również w przypadku osób zajmujących się przygotowaniem i wydawaniem posiłków, wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz leków, a także myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność, wodę lub leki.
Po co wykonuje się badanie sanitarno-epidemiologiczne?
Badanie sanitarno-epidemiologiczne pozwala sprawdzić, czy osoba, która będzie pracowała z żywnością nie jest zakażona pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B i C, innymi pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella.
„Książeczka sanepidowska” została zastąpiona orzeczeniem lekarskim.
Jak wykonać badanie sanitarno-epidemiologiczne
W najbliższej siedzibie Sanepidu (Państwowa Inspekcja Sanitarna) należy oddać materiał do badań ( 3 próbki kału ) w kierunku Salmonella, Shigella .
Po otrzymaniu gotowych wyników należy udać się do lekarza medycyny pracy, który wyda stosowne oświadczenie.
Kto podlega badaniom?
Badaniom sanitarno-epidemiologicznym może poddać się każdy. Wymagane są dla:
- nauczycieli,
- pracowników branży spożywczej i gastronomicznej,
- branży medycznej,
- uczniów szkół oraz studentów szkół wyższych kształcących się w tych właśnie branżach.
Dodatkowo, zgodnie z ustawą, badać muszą się:
- osoby podejrzane o zakażenie lub chorobę zakaźną,
- nosiciele,
- ozdrowieńcy,
- osoby, które były narażone na zakażenie przez styczność z osobami zarażonymi, chorymi lub materiałem zakaźnym.
Ustawą regulującą ten wymóg jest ustawa z dnia 5 grudzień 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi oraz ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Rejestracja – telefon: 519 448 916